En historisk utflykt till Noors Slott

En utflykt kan vara så mycket mer än ett tält i skogen. För en del människor kan det vara bekvämlighet och lyx som kännetecknar en utflykt. Ni kanske är ett par som behöver komma bort och återupptäcka romantiken, eller komma varandra närmre. Då är detta ett strålande alternativ, samtidigt som ni får uppleva en bit av vår svenska historia.

Upplev Noors Slott

Här kan du få uppleva lugnet ute på landet i en naturskön miljö. Slottet ligger beläget i Knivstakommun, som ligger mellan Stockholm och Uppsala. Detta är ett av Sveriges äldsta bevarade träslott. Här kan du boka ett weekend-paket för att få vila upp själen med god mat, vackra miljöer både ute och inne, samt även en underbar relax. En mycket annorlunda utflykt, i ordets rätta bemärkelse, men kanske just den ni behöver.

Noors Slott – Historia

Slottet finns omnämnt redan från 1300-talet och år 1686 blev det en kronans egendom. Karl XI använde det som jaktslott i några år, men 1689 sålde han det till sin rådgivare Nils Gyldenstolpe. Nils steg i graderna till greve och i samband med detta byggde han även om slottet till att ståta i karolinsk stil. Under 1600-talet hade även slottet en storslagen barockträdgård, vilken anlades av Johan Hårleman.

Riksrådet Carl Hermelin köpte upp slottet år 1761 och det fortsatte att vara i släkten Hermelins ägo ända fram till 1918. Efter det har ägarna skiftat ett antal gånger och nu är det privatägt och drivs till stor del som konferensgård.

Här kan du även hitta ett rum som står bevarat efter Verner von Heidenstam, det var där han skrev sin novellsamling “Karolinerna”.

Mystik på Noors Slott

Är du mer intresserad av det ockulta och andevärlden, då är även detta ett måste för dig. Enligt vad det sägs så går Karl XII själv igen i dessa salar. Det finns även en skriftlig utsago från Verner von Heidenstam om hur han själv mötte spöket.

Om detta är sanning eller ej, det är svårt att svara på. Men slottet rymmer vackra rum, vacker miljö och en mycket lång historia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *