Naturreservatet Kungshamn – Morga

När man tänker på ordet utflykt, då är ofta picknick och medhavd matsäck bland de första sakerna som dyker upp i huvudet. Om du tänkt dig en utflykt till Knivsta så är definitivt Naturreservatet Kungshamn – Morga ett måste att besöka.

Här finner du underbar natur, gamla skogar, lummiga ekbackar, idylliska hagar och strandängar. Du kommer att få se vyer som är helt spektakulära.

Oavsett vilken årstid du gör utflykten så kommer den att vara lika givande för dig. Om du till exempel åker hit på vintern så kan du utforska reservatet på skidor. Det finns fina stigar att vandra på på sommaren, och skidspår för vintern. Fika är något som svenskar är bra på, och då är det ett plus med alla de picknickplatser som finns här.

I norra delen av naturreservatet ligger en imponerande barrskog, som har träd som stått ända sedan 1600-talet. I övrigt präglas miljön av ett öppet gammalt kulturlandskap, med hela två herrgårdar. Området har fått sitt namn efter den ena som hette Kungshamn, och efter byn som låg här, Morga.

Som ni nu har förstått så finns här en härlig kombination av både historia och underbar natur. Du hittar uråldriga ekar i Morga Hage som är hem för över tusen olika växt och djurarter. Tänk dig hur betesmarkerna under våren och sommaren förvandlas till ett rent paradis. Du kommer höra fåglarna kvittra och se alla möjliga vackra blommor.

När du vandrar runt i detta paradis på jorden, så kanske du även får se någon av de fornlämningar som reservatet hyser. Det finns gott av dem då det, som sagt, låg en by här som övergavs i slutet av 1800-talet. Spåren av den finns dock kvar. Här finns husgrunder och förvildade fruktträd och bärbuskar.

Om du vill uppleva vildare natur ska du ta en vandring på Uppsalaåsen. Här får du se geologiska spår, så som istidens åsgropar, klapperstensfält och forna strandvallar, vilka är alla tecken på hur mycket högre vattenståndet var då än idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *